upływ czasu sprawił, że dziś są one dostępne dosłownie na każdą kieszeń. Każdy może je mieć, a prawdziwy kawosz wręcz powinien je posiąść. Dobrego ekspresu do kawy nie da się niczym zastąpić.
A nie chodzi już nawet o to, że ekspres pozwala właściwie obrobić ziarna, które w takich tradycyjnych młynkach zostają zmiażdżone i pozbawione smaku oraz aromatu. Ekspres daje po prostu więcej możliwości. Można w nim przygotować niemalże każdy typ kofeinowego naparu - czy to będzie kawa włoska, czy popularne w Polsce cappuccino. A warto eksperymentować, by odkrywać swoje kubki smakowe i sprawdzać, co im pasuje najbardziej. Współczesne ekspresy są też na tyle proste w użyciu, że nie trzeba mieć jakichś specjalnych umiejętności czy szerokiej wiedzy teoretycznej, aby nauczyć się przyrządzać w nich świetne napoje. Każda kawa wykonana w ten sposób będzie smakować o niebo lepiej.
Ekspres do kawy - dlaczego warto go mieć?
Masz wrażenie, że każda przygotowana przez ciebie kawa smakuje dokładnie tak samo, a co najgorsze, ten uzyskiwany smak wcale cię nie zachwyca? W takim razie powinieneś zmienić metodę przygotowania tego popularnego śniadaniowego naparu. Zamiast po raz kolejny sięgać po zwykłą kawę rozpuszczalną i zalewać ją wrzątkiem, a następnie dolewać do niej zimnego mleka, lepiej odłóż sobie trochę pieniędzy i zainwestuj je w porządny ekspres do kawy. Zaraz się zresztą przekonasz, co takiego mogą ci dać współczesne ekspresy do kawy i jak bardzo mogą one uprzyjemnić twoje kawowe życie.
Taki ekspres jest przede wszystkim urządzeniem bardzo wygodnym w użyciu. Nie można mu odmówić funkcjonalności. Z jego pomocą w każdej chwili przygotujesz dla siebie pyszną kawę. Będziesz mógł go włączyć, podczas gdy sam zajmiesz się robieniem kanapek do pracy czy chwilowym odpoczynkiem przy książce. Przestaniesz tracić czas i pieniądze na wycieczki do kawiarni bądź restauracji. Wyśmienita kawa włoska zawsze będzie czekać na ciebie w twoim domu. Koniec końców zakup ekspresu do kawy opłaci ci się nawet pod względem finansowym, o czym z biegiem czasu sam się przekonasz.
Czy powodem tego jest samo obcowanie
Jakoś tak się dzieje, że nawet najzwyklejsza z pozoru kawa włoska smakuje o niebo lepiej, gdy zamówi się ją w wykwintnej kawiarni. Czy powodem tego jest samo obcowanie z piękną aranżacją restauracyjnego wnętrza? Częściowo na pewno, ale jednak nie do końca, bo chodzi też przecież o wykorzystywane techniki przygotowywania kawy. W polskich domach najczęściej stosuje się zwykłe kawy rozpuszczalne, ewentualnie te już zmielone, podczas gdy każda szanująca się kawiarnia będzie posiadać własne ekspresy do kawy. A taki ekspres można też sobie samemu zafundować. Dzięki temu możliwe stanie się przygotowywanie przepysznego naparu w domowych warunkach.
Ekspres na pewno okaże się też niezbędnym elementem wyposażenia kuchni w tych domach, w których często przyjmuje się gości. Jeżeli nagle z niezapowiedzianą wizytą wpada do mieszkania kilkuosobowa grupa, jakoś trzeba będzie się nią zająć, a ekspres zdecydowanie w tym pomoże. Duże urządzenie może w tym samym czasie przygotowywać nawet trzy oddzielne napoje. Każda kawa wykonana w ten sposób będzie oczywiście smakować tak samo, a goście na pewno się nią zachwycą.
Cała moc czarnego lub zabielonego wywaru
Nie ma chyba na świecie drugiego tak popularnego napoju jak kawa. Wszyscy za nią przepadają i wszyscy uwielbiają ją pić, zwłaszcza z samego rana, gdy trudno otworzyć oczy i jakoś ściągnąć się z łóżka. Nic tak nie stawia na nogi i nie dodaje energii jak solidna porcja kofeiny przyjęta pod postacią pysznego naparu. Z kawy wbrew pozorom nie trzeba rezygnować. Wręcz powinno się ją pić, gdyż ma ona niebagatelny, pozytywny wpływ na zdrowie.
Typ kawy nie ma większego znaczenia. Zarówno kawa włoska, jak i nawet zwykłe cappuccino z dodatkiem mlecznej pianki będą mieć podobne właściwości. Cała moc czarnego lub zabielonego wywaru kryje się bowiem w kofeinie. To właśnie ten związek ma rewelacyjne właściwości, które nie ograniczają się wyłącznie do wywoływania efektu pobudzenia. Kofeina jest w stanie zapobiegać różnym chorobom serca, chorobom neurodegradacyjnym, a nawet insulinooporności. Mimo wszystko specjaliści od kawy zalecają, by inwestować w porządne ekspresy do kawy i to w nich przygotowywać wyjątkowe napary. Zmielony pył zalany wrzątkiem nie jest bowiem prawdziwą kawą i z tego należy zdać sobie sprawę.